Kezdőlap » » Az évszázad manonja - Házy Erzsébet


Az évszázad manonja - Házy Erzsébet

Klemen Terézia

 

Általános ár 20,00 €
Ár:
18,00 € ( Ár az adót tartalmazza! )

Vásárolni kívánt mennyiség:
 db 

Rövid tartalom...

A párkányi születésű, de Komáromban élő Klemen Terézia neve ismerősen cseng a helyi közélet berkeiben. Ő alapította meg 2012-ben a Lehár Ferenc Polgári Társulást, majd két évvel később a Szlovákiai Civil Becsületrendet. Ez utóbbi égisze alatt szervezik meg a nemzetközi Házy Erzsébet énekversenyt.

A könyv megírását is az énekverseny ösztönözte, jobban mondva az, hogy a résztvevők többsége nem tudta, ki is volt Házy Erzsébet. "A Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő 1929-ben született Pozsonyban. A család tíz évvel később kötözött Újpestre. Erzsébet 1951-ben lett a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasa. Összesen 29 évig állt színpadon, 55 főszerepet énekelt és 13 filmben játszott. Nem csupán az énekhangja volt kiváló, hanem a színészi képessége is. A többi operaénekesnővel ellentétben ő nem csak kiállt a színpadra és énekelt, hanem beleélte magát a szerepbe, tökéletes atmoszférát teremtett. Egyetemistaként még volt szerencsém őt látni az Erkel Színházban a Porgy és Bess című darabban, ahol a magyar Marilyn Monroe egy feketebőrű szerepet alakított tökéletesen" – idézte emlékeit a szerző.

A munka maga kilenc hónapot vett igénybe. Klemen Terézia felkereste az Operaház egykori fotóművészét Mezei Bélát, akitől nehéz természete miatt óva intették. A fényképész azonban nem csak egyedi képekkel ajándékozta meg Klemen Teréziát, de olyan emberek elérhetőségével is, akik személyesen ismerték Házy Erzsébetet. "Mindannyiukkal leültem beszélgetni. Történeteikből egy jószívű, kedves nő képe bontakozott ki előttem, akire azonban főleg a kolléganők féltékenyek voltak. Pikáns részleteket is hallottam, azokat azonban szándékosan kihagytam a könyvből, hiszen nem a pletykálkodás volt a célom, hanem az, hogy ezt a tehetséges énekesnőt minél jobban megismerjék az olvasók" – mondta a szerző.

A könyvben összesen 216 fényképet találni Házy Erzsébetről. Ezek közül is kiemelkedik az operaénekesnő 1951-es vizsgakoncertjének plakátja, ami egy Lenin idézettel indul és csakis orosz műveket vonultat fől, illetve az 1960-as Film Színház Muzsika címlapja. "A kutatás során kiderült, hogy a hetilapnak ugyanazon a napon, ugyanazzal a dátummal két változata jelent meg. A délelőttin Házy Erzsébet látható egy mélyen dekoltált ruhában. Három óra alatt 100 ezer példánya kelt el a Film Színház Muzsikának. Újra kellett nyomtatni, de az elvtársak úgy döntöttek, hogy egy szép nő, ráadásul ilyen ruhában nem kerülhet címlapra, ezért a lap hátlapja lett az új címlap" – mesélte Klemen Terézia.

M2MyN