Kezdőlap » » Csodaszarvas I.


Csodaszarvas I.

Molnár Ádám

 

Általános ár 15,95 €
Ár:
11,25 € ( Ár az adót tartalmazza! )

Vásárolni kívánt mennyiség:
 db 

Rövid tartalom...

Jó cím a Csodaszarvas. Jó cím, hisz jó jelkép. Jó jelképe az országnak, az egész nemzetnek, a történelmünknek, a magyar néphagyománynak. Ezért aztán különösen alkalmas címként szolgál egy nyitott szellemiségű, őshagyomány tárgyú antológiához. De csak akkor, ha nem ködevők erednek a nyomába, ha nem délibábjaink felé csalogat. A csodaszarvas útja ugyanis arra visz, amerre mi akarunk menni.

A csodaszarvas jó szimbólum, mert csak a miénk. Van persze a bolgároknak is vezérállata, az is szarvas, de ők Aranyszarvasnak hívják. És van csudálatos, növényekből font, csillagos testű, hatlábú, napos-holdas, keresztes homlokú - még meggyfahomlokú is! -, utolérhetetlen mesebeli szarvasa minden olyan eurázsiai népnek, amelyiknek földjén előfordul e koronás állat. De inkább csak volt, mert rajtunk kívül nincs nép, melynek jobbjai ma is úgy tekintenek a természet e királyi fenségére, mint mi.
A 2000. évi hannoveri Expo magyar kiállításának a jelvényére a szervezők nyílt pályázatot írtak ki. A beérkezett sikeres pályaművek közül a legtöbb a csodaszarvast vagy a Szent Koronát választotta tárgyául. A legjobbnak egy napagancsú gímszarvas bizonyult, amit - mint utólag kiderült - egy nem szakmabeli, vidéki várandós fiatalasszony alkotott.
A közelmúltban, amikor a magyarnak nem illett még a szemét szarvasagancs-magasságba emelnie, folyton a pulikutyát ajánlották nemzeti jelképként a figyelmünkbe. No, nem azért, mert mi is olyan kedves (bár olykor harapós) ugribugri lények lennénk, hanem azért, hogy merjünk kicsik lenni, no meg a földre szegzett tekintetnek ez való. Magam is kaptam többször felkérést pulilogó tervezésére. A rendszerváltás előtt a Hungaroringhez, majd a '96-os, utóbb lemondott budapesti Expóhoz. Még a három évvel ezelőtt alapított Prima primissima porcelánszobrát is pulinak képzelték először a díj megálmodói. Mikor tiltakoztam az ötlet miatt (mint ebbel semmi bajom a pulival), visszakérdeztek, én mire gondolok. Mondtam: csodaszarvasra - lett belőle a Kincsem nevű versenyló szobrocskája. S ez rendben is van egy magyar nagyvállalkozó részéről. Kincsem végül is halhatatlan, csodaló. Mi maradjunk a csodaszarvasnál! Jó nyomon van.

Jankovics Marcell

NmE3NjV